Wymarzyłam sobie pyszne...bezglutenowe...kruche ciasto. I oto ono:
kruchy spód z dodatkiem orzechów włoskich, budyń waniliowy i śliwki!
Pysznie i zdrowo :)!
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować (bądź rozmrozić).
Orzechy włoskie i siemię lniane zmielić w młynku i wysypać do miski. Dodać mąki: jaglaną i ryżową, ksylitol, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i dokładnie wymieszać łyżką. Dodajemy masło i rozcieramy palcami, tak aby masło połączyło się z sypkimi składnikami tworząc kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko, i zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche możemy dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Formę smarujemy masłem. Dno formy "wyklejamy" kruchym ciastem i smarujemy białkiem.
Przygotowujemy budyń: Do garnka wlać mleko, zostawiając ok. 100g mleka w szklance. Do mleka w garnku dodać ksylitol i zagotować. Do mleka w szklance dodać mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie rozmieszać, tak aby nie było grudek. Dodać do gotującego mleka i bardzo energicznie mieszać, aby uzyskać gładką i jednolitą konsystencję. Przez 30 sekund trzymać na ogniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło, zdjąć i wylać na kruche ciasto.
Na budyniu układamy śliwki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180st. C przez 45-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Składniki:
Na formę o wymiarach: 20cm x 30cm
* 1/2 szklanki orzechów włoskich
* 1 szklanka maki jaglanej
* 1/2 szklanki mąki ryżowej
* 1/2 szklanki siemienia lnianego złocistego
* 100g masła klarowanego, zimnego
* 50g ksylitolu
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* szczypta soli
* białko, do posmarowania kruchego ciasta
Budyń:
* 500ml mleka kokosowego lub migdałowego
* 30g mąki ziemniaczanej
* 40g ksylitolu
* ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
* ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
Wierzch:
*ok. 500g śliwek węgierek (mogą być mrożone - rozmrażamy je na sitku, żeby odsączyć je z nadmiaru soku)
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować (bądź rozmrozić).
Orzechy włoskie i siemię lniane zmielić w młynku i wysypać do miski. Dodać mąki: jaglaną i ryżową, ksylitol, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i dokładnie wymieszać łyżką. Dodajemy masło i rozcieramy palcami, tak aby masło połączyło się z sypkimi składnikami tworząc kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko, i zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche możemy dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Formę smarujemy masłem. Dno formy "wyklejamy" kruchym ciastem i smarujemy białkiem.
Przygotowujemy budyń: Do garnka wlać mleko, zostawiając ok. 100g mleka w szklance. Do mleka w garnku dodać ksylitol i zagotować. Do mleka w szklance dodać mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie rozmieszać, tak aby nie było grudek. Dodać do gotującego mleka i bardzo energicznie mieszać, aby uzyskać gładką i jednolitą konsystencję. Przez 30 sekund trzymać na ogniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło, zdjąć i wylać na kruche ciasto.
Na budyniu układamy śliwki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180st. C przez 45-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Muszę czymś zamienić to jajko i będe miała wegańskie cudo! Super ciacho :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję bardzo :).
UsuńZamiast 1 jajka można dodać: łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody (zostawiamy na chwilę, żeby wchłonęło wodę i zrobiła się kleista papka). Można też zastąpić dojrzałym, rozgniecionym bananem. W przypadku zamiany jajka na inny produkt warto dodać do wypieku łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Pozdrawiam :)!
47 year old Software Test Engineer III Rheta Nevin, hailing from Woodstock enjoys watching movies like "Resident, The" and Kayaking. Took a trip to Historic City of Meknes and drives a Ferrari 250 GT LWB California Competizione Spider. przejdz do tej strony internetowej
OdpowiedzUsuń