To jest pyszne! Panna Cotta powstała bez dodatku mleka i cukru, jest więc to
"zdrowy" deser...i pyszny - rozpływa się w ustach <3.
Zbliżają się Walntynki - może ktoś z Was postanowi obdarować swoją Ukochaną/Ukochanego tą pysznością :)...bo do Święta Zakochanych pasuje idealnie <3!
Daktyle zalewamy wodą, moczymy ok. 8-10minut i blendujemy wraz z wodą, w której się moczyły.
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia na 10 minut.
Mleko zagotowujemy z kakao, dodajemy daktyle i zdejmujemy z ognia. Jeśli trzeba blendujemy do dokładnego połączenia się mleka z daktylami.
Dodajemy namoczoną żelatynę, zostawiamy na 5minut po czym dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Zostawiamy do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. Przestudzoną masę przelewamy do pucharków/kokilek i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 20-30minut, aż powierzchnie się ściągnie
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia przez ok. 10 minut.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Podgrzewamy z miodem na małym lub średnim ogniu przez ok. 7-10 minut, do miękkości. Blednujemy, dodajemy sok z cytryny i namoczoną żelatynę, zostawiamy na 5 minut po czym dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Studzimy. Śmietankę kokosową, lekko ubijamy mikserem, dodajemy do niej masę jabłkową, krótko miksujemy.Wykładamy na schłodzoną masę kakaową. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3godziny, do całkowitego stężenia obu warstw.
Żeby wyjąć deser z kokilek obkrawamy deser dookoła, przy ściankach miseczek, miseczki wkładamy na ok. 20-30 sekund do gorącej wody, wyjmujemy, przykrywamy talerzem i odwracamy. Nasz deser powinien znajdować się na talerzu ;), jeśli nie udało się to trzeba dłużej potrzymać go w gorącej wodzie.
Zbliżają się Walntynki - może ktoś z Was postanowi obdarować swoją Ukochaną/Ukochanego tą pysznością :)...bo do Święta Zakochanych pasuje idealnie <3!
Składniki:
2 porcje
Warstwa ciemna:
* 150g mleka kokosowego
* 15g kakao
* 50g daktyli + 50g gorącej wody do
ich namoczenia
* 10g żelatyny + 4 łyżki zimnej wody
do namoczenia
Daktyle zalewamy wodą, moczymy ok. 8-10minut i blendujemy wraz z wodą, w której się moczyły.
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia na 10 minut.
Mleko zagotowujemy z kakao, dodajemy daktyle i zdejmujemy z ognia. Jeśli trzeba blendujemy do dokładnego połączenia się mleka z daktylami.
Dodajemy namoczoną żelatynę, zostawiamy na 5minut po czym dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Zostawiamy do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. Przestudzoną masę przelewamy do pucharków/kokilek i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 20-30minut, aż powierzchnie się ściągnie
Warstwa jasna:
* 1 jabłko
* 2-3 łyżeczki miodu
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki
zimnej wody do namoczenia
* 110g mocno schłodzonej śmietanki
kokosowej
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia przez ok. 10 minut.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Podgrzewamy z miodem na małym lub średnim ogniu przez ok. 7-10 minut, do miękkości. Blednujemy, dodajemy sok z cytryny i namoczoną żelatynę, zostawiamy na 5 minut po czym dokładnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Studzimy. Śmietankę kokosową, lekko ubijamy mikserem, dodajemy do niej masę jabłkową, krótko miksujemy.Wykładamy na schłodzoną masę kakaową. Wkładamy do lodówki na ok. 2-3godziny, do całkowitego stężenia obu warstw.
Żeby wyjąć deser z kokilek obkrawamy deser dookoła, przy ściankach miseczek, miseczki wkładamy na ok. 20-30 sekund do gorącej wody, wyjmujemy, przykrywamy talerzem i odwracamy. Nasz deser powinien znajdować się na talerzu ;), jeśli nie udało się to trzeba dłużej potrzymać go w gorącej wodzie.
Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńJa i bez święta chętnie porwałabym porcje, a może nawet dwie... Świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie !😀 pysznie wygląda 😀
OdpowiedzUsuńZrobię na najbliższą okazję. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Super! :) Lubię takie zdrowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńDeser cudowny! Zachwycił mnie :)
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń