A la Snickers, bez glutenu

Sama nie wiem jak nazwać to ciacho ;), ale nazwa nie jest najważniejsza... Najważniejszy jest smak :)! A to tu niewątpliwie jest:). Ale ostrzegam - ten deser jest bardzo słodki i baaardzo kaloryczny! ;)


Składniki:
Spód:
* 150g orzechów włoskich, posiekanych
* 40g cukru
* 2 łyżki miodu
* 90g masła klarowanego
* 1 łyżka kakao

Karmel:
* 60g wody
* 140g cukru
* 40g śmietany kremówki 30%

Pianka:
* 2 białka
* 100g cukru
* 4 łyżeczki żelatyny
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* 2 łyżeczki wody
* mała szczypta soli

Polewa:
* 80g gorzkiej czekolady
* 20g śmietany kremówki 30%

Spód: W rondelku topimy masło, dodajemy posiekane orzechy włoskie, smażymy ok. 2-3minuty. Dodajemy resztę składników, smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia, studzimy, żeby sos zgęstanił. ale nie dopuszczamy do tego, aby stwardniał. Wykładamy do formy o wymiarach: 22x8cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Karmel: Zagotowujemy wodę z cukrem na małym lub średnim ogniu. Gotujemy, aż syrop przybierze złocisty odcień lub jasnobrązowy. Zdejmujemy z ognia i bardzo ostrożnie wlewamy kremówkę - ciągle mieszając, do dokładnego połączenia się składników i utworzenia się karmelu. Masę wylewamy na orzechowy spód. Studzimy.

Pianka: Do małego rondelka wsypujemy żelatynę. Zalewamy ją sokiem z cytryny i wodą, umieszczamy nad gorącą kąpielą wodną. Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy nad parującą wodą, żeby żelatyna nie zaczęła tężeć. W międzyczasie ubijamy pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier - łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu do jego rozpuszczenia. Na sam koniec, ciągle ubijając dodajemy żelatynę, krótko łączymy.
Powstałą masę wykładamy na ostudzony karmel.

Polewa: Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Zostawiamy na ok. 5-8minut. Po tym czasie energicznie mieszamy do połączenia się składników. Lekko studzimy i wylewamy na piankę. Deser chłodzimy ok. 1-2godzin. Przechowujemy w lodówce.





Komentarze