Bakaliowe batony, bez glutenu, nabiału i cukru

Zdrowe, pyszne batony bakaliowe, łatwe do spakowania i zabrania ze sobą np. na drugie śniadanie :).


Składniki:
* 100g migdałów, bez skóry, dość grubo posiekanych
* 70g rodzynek
* 50g słonecznika
* 25g wiórków kokosowych
* 1 jabłko, starte na tarce na grubych oczkach
* 60g masła
* 30g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
* 30g daktyli, drobno pokrojonych
* 1 łyżka soku z cytryny
* 15g kakao
* 25g miodu

Masło i miód topimy w rondelku, dodajemy jabłka i smażymy razem ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy: suszone śliwki, daktyle, sok z cytryny oraz kakao - mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy resztę składników, mieszamy do połączenia. Masę wykładamy do blaszki o wymiarach 10cm x 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (łącznie z bokami i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy i kroimy na batony.




Komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam domowych, a przeciez zajadam się takimi batonami codziennie! Muszę wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam od razu dwie porcje :jedną z jabłkiem,a drugą z bananem,nie wiem, która lepsza.Ze względu na nietolerancję kakao zrezygnowałam z niego bez szkody ( tak myślę)dla smaku.Zamieniłam też śliwki na morele.Wyszło pysznie i zdrowo.Polecam też mały dodatek cynamonu do smaku :)
    Dziękuję za super przepis- Misia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz