Ciasto czekoladowe z jabłkami, bez glutenu i nabiału


Dodanie jabłek do ciasta dodało mu wilgotności. Dodatkowo te karmelizowane jabłka na wierzchu <3...zachęcam do dodania na wierzch większej ilości karmelizowanych jabłuszek niż u mnie, bo są pyszne :).


Składniki:
Jabłka:
* 3 duże jabłka
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 łyżki wody
* 150g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao, bez glutenu i nabiału)
* 100g masła klarowanego

Ciasto:
* 250g mąki ryżowej
* 200g mąki ziemniaczanej
* 20g kakao
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 220g cukru
* 5 jajek

Karmelizowane jabłka:
* 1 jabłko
* 2 łyżki cukru
* sok z 1/2 pomarańczy

Jabłka: Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do rondla wsypujemy cukier (na środek garnka, żeby był usypany w jednym stożku) i zmaczamy go wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru i lekkiego zbrązowienia. Dodajemy jabłka i smażymy na średnim lub małym ogniu przez ok. 4-5minut (jabłka nie mogą się rozpaść). Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz masło klarowane, mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy.

Ciasto: W misce łączymy ze sobą obie mąki, kakao i sodę oczyszczoną, odstawiamy. W dużej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę przez ok. 8-10 minut. Dodajemy składniki suche oraz lekko przestudzone jabłka w czekoladzie i mieszamy delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki, do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 22cm x 27cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce

Karmelizowane jabłka: Jabłko przekrawamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w cienkie ćwierć-plasterki. Dużą patelnię kładziemy na średnim ogniu, a na jej środku wsypujemy cukier (na środek garnka, żeby był usypany w jednym stożku), skrapiamy kilkoma kroplami soku z pomarańczy (ok. 1/2-1 łyżeczka) i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje. Wlewamy resztę soku z pomarańczy, dodajemy jabłka i przesmażamy przez ok. 1-2 minuty, z każdej strony. Zdejmujemy z ognia i układamy na wierzchu ciasta.





Komentarze

  1. Wow, to ciasto wydaje się być mega wilgotne i to bez dodatku tłuszczu :) Muszę przetestować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :). W przepisie jest 100g masła klarowanego (dodajemy go do jabłek), ale to i tak nie dużo ;). Wilgotność ciasta tkwi w dodatku jabłek :).

      Usuń
  2. Ciasto idealne! Wygląda jak oszukane brownie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Jest bardziej puszyste niż brownie, bliżej mu do murzynka :) - polecam spróbować :).

      Usuń

Prześlij komentarz