Ciasto czekoladowo-dyniowe, bez glutenu i nabiału

Ciasto dla wielbicieli czekolady <3...bezglutenowe, można zrobić wersję bez laktozy, jeśli użyjemy czekolady jej pozbawionej. Jest pyszne, pachnące czekoladą i malinami!
Na moim poprzednim blogu to ciasto cieszyło się dużym zainteresowaniem i jest mi z tego powodu bardzo miło :). Mam nadzieję, że w nowym miejscu też będzie lubiane :)
Polecam :)!


Składniki:
* 4 duże jajka
* 100g puree z dyni (lub z marchewki)
* 170g cukru lub 150g ksylitolu
* 5 łyżek kakao
* 100g migdałów, zmielonych
* 120g wiórków kokosowych, zmielonych
* 100g gorzkiej czekolady (bez glutenu i laktozy, jeśli nie tolerujemy), roztopionej nad kąpielą wodną
* garść malin, świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej)
* 3 kostki gorzkiej czekolady, stopionej (do dekoracji, po upieczeniu)

W misce łączymy: kakao, zmielone migdały, zmielone wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia składników.
W drugiej misce umieszczamy cukier i jajka - ubijamy na puszystą masę. Dodajemy dynię oraz stopioną gorzką czekoladę, krótko miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy suche składniki i łączymy delikatnie za pomocą szpatułki, tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy do formy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Na wierzchu ciasta rozkładamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st. C i pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy stopioną gorzką czekoladą.






Komentarze

  1. Może nie należę do ogromnych wielbicieli czekolady, ale to ciasto...delicje :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny deser - na poprzednim blogu nie byłam - jestem po wrażeniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto idealne dla mnie! Kocham wszystko, co z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz