Ciasto dla wielbicieli czekolady <3...bezglutenowe, można zrobić
wersję bez laktozy, jeśli użyjemy czekolady jej pozbawionej. Jest
pyszne, pachnące czekoladą i malinami!
Na moim poprzednim blogu to ciasto cieszyło się dużym zainteresowaniem i jest mi z tego powodu bardzo miło :). Mam nadzieję, że w nowym miejscu też będzie lubiane :)
Polecam :)!
W misce łączymy: kakao, zmielone migdały, zmielone wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia składników.
W drugiej misce umieszczamy cukier i jajka - ubijamy na puszystą masę. Dodajemy dynię oraz stopioną gorzką czekoladę, krótko miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy suche składniki i łączymy delikatnie za pomocą szpatułki, tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy do formy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Na wierzchu ciasta rozkładamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st. C i pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy stopioną gorzką czekoladą.
Na moim poprzednim blogu to ciasto cieszyło się dużym zainteresowaniem i jest mi z tego powodu bardzo miło :). Mam nadzieję, że w nowym miejscu też będzie lubiane :)
Polecam :)!
Składniki:
* 4 duże jajka
* 100g puree z dyni (lub z marchewki)
* 170g cukru lub 150g ksylitolu
* 5 łyżek kakao
* 100g migdałów, zmielonych
* 120g wiórków kokosowych, zmielonych
* 100g gorzkiej czekolady (bez glutenu i laktozy, jeśli nie tolerujemy), roztopionej nad kąpielą wodną
* garść malin, świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej)
* 3 kostki gorzkiej czekolady, stopionej (do dekoracji, po upieczeniu)
W misce łączymy: kakao, zmielone migdały, zmielone wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia składników.
W drugiej misce umieszczamy cukier i jajka - ubijamy na puszystą masę. Dodajemy dynię oraz stopioną gorzką czekoladę, krótko miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy suche składniki i łączymy delikatnie za pomocą szpatułki, tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy do formy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Na wierzchu ciasta rozkładamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st. C i pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy stopioną gorzką czekoladą.
Może nie należę do ogromnych wielbicieli czekolady, ale to ciasto...delicje :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fantastyczny deser - na poprzednim blogu nie byłam - jestem po wrażeniem! :)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne dla mnie! Kocham wszystko, co z czekoladą :)
OdpowiedzUsuń