Cóż mogę o niej powiedzieć...no pyszna jest! Po prostu :)!
Kto ma ochotę na kawałek :)? Zapraszam po przepis!
Ciasto kruche: Do miski wsypujemy obie mąki, sodę oczyszczoną i cukier puder - mieszamy. Następnie dodajemy posiekane w kostkę masło i palcami rozcieramy je z mąką na jeszcze mniejsze części, tworząc kruszonkę. Dodajemy jajka, i krótko zagniatamy ciasto. Odkrawamy 1/3 ciasta i owijamy ją folią spożywczą, resztę ciasta również owijamy drugim kawałkiem folii. Oba kawałki wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Jabłka: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Wkładamy je do dużej patelni lub garnka, zasypujemy cukrem i cynamonem, wlewamy sok z cytryny i smażymy na średnim ogniu, często mieszając. Jabłka smażymy przez ok. 5-7 minut, aż zmiękną i puszczą trochę soku. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Pianka: Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy będą już prawie ubite zaczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, po każdym dodaniu miksując do jego rozpuszczenia. Na sam koniec do piany przesiewamy mąkę ziemniaczaną i delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki, łączymy z pianą.
Wyjmujemy większy kawałek kruchego ciasta z lodówki i wyklejamy nim dno blaszki o wymiarach 21cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożone ciasto smarujemy białkiem. Następnie wykładamy przestudzone jabłka, rozkładając je równomiernie. Na jabłka wykładamy piankę z białek, równomiernie rozprowadzamy ją na jabłkach.
Z lodówki wyjmujemy odkrojony, mały kawałek ciasta i rozwałkowujemy go cienko. Wykrawamy paski i układamy kratkę na szarlotce. Gotową kratkę smarujemy żółtkiem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C i pieczemy przez ok. 50-60minut.
Kto ma ochotę na kawałek :)? Zapraszam po przepis!
Składniki:
Ciasto kruche:
* 200g mąki ryżowej
* 200g mąki ziemniaczanej
* 50g cukru pudru
* 2 jajka
* 220g masła klarowanego, zimnego
* 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* białko (do posmarowania ciasta kruchego - spodu)
* żółtko (do posmarowania kratki)
Jabłka:
* 1kg jabłek (antonówka, szara reneta, granny smith)
* 100g cukru
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1/2 łyżeczki cynamonu
Pianka:
* 3 białka
* 150g cukru
* 40g mąki ziemniaczanej
* mała szczypta soli
Ciasto kruche: Do miski wsypujemy obie mąki, sodę oczyszczoną i cukier puder - mieszamy. Następnie dodajemy posiekane w kostkę masło i palcami rozcieramy je z mąką na jeszcze mniejsze części, tworząc kruszonkę. Dodajemy jajka, i krótko zagniatamy ciasto. Odkrawamy 1/3 ciasta i owijamy ją folią spożywczą, resztę ciasta również owijamy drugim kawałkiem folii. Oba kawałki wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Jabłka: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Wkładamy je do dużej patelni lub garnka, zasypujemy cukrem i cynamonem, wlewamy sok z cytryny i smażymy na średnim ogniu, często mieszając. Jabłka smażymy przez ok. 5-7 minut, aż zmiękną i puszczą trochę soku. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Pianka: Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy będą już prawie ubite zaczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, po każdym dodaniu miksując do jego rozpuszczenia. Na sam koniec do piany przesiewamy mąkę ziemniaczaną i delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki, łączymy z pianą.
Wyjmujemy większy kawałek kruchego ciasta z lodówki i wyklejamy nim dno blaszki o wymiarach 21cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożone ciasto smarujemy białkiem. Następnie wykładamy przestudzone jabłka, rozkładając je równomiernie. Na jabłka wykładamy piankę z białek, równomiernie rozprowadzamy ją na jabłkach.
Z lodówki wyjmujemy odkrojony, mały kawałek ciasta i rozwałkowujemy go cienko. Wykrawamy paski i układamy kratkę na szarlotce. Gotową kratkę smarujemy żółtkiem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C i pieczemy przez ok. 50-60minut.
Wyglada bosko! Uwielbiam szarlotki, a takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń