Trufle czekoladowo-migdałowe, bez glutenu

Słodkie, mocno czekoladowe, sycące! Zdecydowanie dla wielbicieli czekolady :)! Są pyszne :)!


Składniki:
(ok. 15-20sztuk w zależności od wielkości):
* 100g masła
* 100g czekolady (minimum 60% kakao)
* 50g czekolady mlecznej
* 100g cukru pudru
* 100g mąki migdałowej
* 50g soku pomarańczowego
* 2-3 łyżki brandy (można pominąć)
* do obtoczenia do wyboru: mielone migdały lub orzechy włoskie, kakao

Czekoladę mleczną i gorzką połamać na kawałki i roztopić nad kąpielą wodną, połączyć i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem (ok. 8-10minut).
Ciągle ucierając, stopniowo, cienkim strumieniem wlewać do masy maślanej roztopioną czekoladę, połączyć. Dodać mąkę migdałową i sok pomarańczowy, połączyć i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godziny, aż masa zgęstnieje tak, aby dało się z niej formować kulki.
W między czasie przygotować składniki do obtaczania trufli.
Wyjąć masę z lodówki, za pomocą łyżeczki porcjować masę i obtaczać formując kuleczki.




Komentarze

  1. Ależ kuszące .... :) Wielbiciel czekolady to zdecydowanie ja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Migdałowo-czekoladow cudeńka.. i do tego z dodatkiem alkoholu i pomarańczy, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz