Uwielbiam tą zupę :)! Jest przepyszna :-)...być może dlatego tak mi smakuje, że uwielbiam czerwoną soczewicę <3. A Wy :)?
Wywar: Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy. Cebulę i ząbki czosnku obieramy. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad ogniem. Czosnek również opalamy. Pietruszkę i liście pora dokładnie myjemy. Wszystkie składniki na wywar umieszczamy w garnku i zalewamy 1l wody. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień na mały, tak żeby wywar tylko delikatnie "migotał". Gotujemy przez ok. 30minut lub do miękkich warzyw, przecedzamy i dolewamy wody do objętości 1 litra.
Czerwoną soczewicę dokładnie płuczemy, kilkakrotnie, aż woda będzie przezroczysta.
W garnku, bez oleju, podsmażamy boczek i wytapiamy z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starty na drobnych oczkach czosnek oraz 1 łyżkę oleju, szklimy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w półplasterki marchewki. Smażyć przez ok. 5 minut. Składniki zalać wywarem, zagotować i doprawić: solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, kminem rzymskim. Gotujemy 6-8 minut i dodajemy wypłukaną soczewicę. Gotujemy przez 10-15minut, do miękkich warzyw. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli potrzeba), zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Doprawiamy tymiankiem, mieszamy i podajemy.
Składniki:
Wywar:
* 1l wody
* 2 marchewki
* 1/2 pietruszki
* 1/4 korzenia selera
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* 3-4 ciemnozielone liście pora
* 5 kulek ziela angielskiego
* 10 kulek pieprzu ziarnistego
* 3 liście laurowe
* 1 łyżeczka suszonego lubczyku
* 1 łyżka oleju
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
Oraz:
* 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
* 100g wędzonego boczku
* 1 czerwona papryka ramiro
* 2 duże marchewki
* 1 duża cebula
* 4 ząbki czosnku
* 150g przecieru pomidorowego
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
* 1/2 lub 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
* 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
* 1 łyżka świeżych listków tymianku, posiekanych
* 1 łyżka oleju
Dekoracja:
* czips z buraka
* czips z szynki prosciutto
Wywar: Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy. Cebulę i ząbki czosnku obieramy. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nad ogniem. Czosnek również opalamy. Pietruszkę i liście pora dokładnie myjemy. Wszystkie składniki na wywar umieszczamy w garnku i zalewamy 1l wody. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień na mały, tak żeby wywar tylko delikatnie "migotał". Gotujemy przez ok. 30minut lub do miękkich warzyw, przecedzamy i dolewamy wody do objętości 1 litra.
Czerwoną soczewicę dokładnie płuczemy, kilkakrotnie, aż woda będzie przezroczysta.
W garnku, bez oleju, podsmażamy boczek i wytapiamy z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starty na drobnych oczkach czosnek oraz 1 łyżkę oleju, szklimy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w półplasterki marchewki. Smażyć przez ok. 5 minut. Składniki zalać wywarem, zagotować i doprawić: solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, kminem rzymskim. Gotujemy 6-8 minut i dodajemy wypłukaną soczewicę. Gotujemy przez 10-15minut, do miękkich warzyw. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli potrzeba), zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Doprawiamy tymiankiem, mieszamy i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz