Nie kupuje chałwy w sklepie z uwagi na jej skład, który niestety mnie przeraża. Postanowiłam zrobić swoją zdrową wersję :). Pychota <3!
A Wy lubicie chałwę?
Sezam podprażamy na suchej patelni na złoty kolor razem z nasionami wanilii. Musimy uważać, aby nie przypalić sezamu, bo chałwa będzie niesmaczna.
Nasionka od razu przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dosładzamy miodem, miksujemy do połączenia.
Gotową masę przekładamy do małego pojemniczka o wymiarach ..................................., dokładnie dociskamy masę łyżką i wkładamy do lodówki na 2-3godziny, aby masa stężała i dokładnie wystygła. Wyjmujemy i kroimy na batoniki.
A Wy lubicie chałwę?
Składniki:
* 200g sezamu, łuskanego
* 2-3 łyżki miodu (lub do smaku)
* nasiona z 1/2 laski wanilii
Sezam podprażamy na suchej patelni na złoty kolor razem z nasionami wanilii. Musimy uważać, aby nie przypalić sezamu, bo chałwa będzie niesmaczna.
Nasionka od razu przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dosładzamy miodem, miksujemy do połączenia.
Gotową masę przekładamy do małego pojemniczka o wymiarach ..................................., dokładnie dociskamy masę łyżką i wkładamy do lodówki na 2-3godziny, aby masa stężała i dokładnie wystygła. Wyjmujemy i kroimy na batoniki.
Komentarze
Prześlij komentarz