Gruszki
są niezwykle zdrowe zawierają między innymi: potas, wapń, magnez, jod, żelazo
oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C, PP. W ich składzie znajdziemy także
węglowodany i błonnik. I czegóż chcieć więcej...?chyba tylko marmolady
pomarańczowej, kruszonki migdałowej i gorzkiej czekolady :)! To
połączenie nie mogło się nie udać :)! Zapraszam:)!
Przygotowujemy marmoladę: pomarańczę obieramy ze skórki, pozbywamy się również wszystkich białych skórek - musi nam zostać sam miąższ, który wkładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru soku. Na koniec dodajemy ksylitol, mieszamy, odstawiamy z ognia.
Kruszonka: migdały, kaszę jaglaną, ryż i siemię lniane mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do miseczki. Dodajemy ksylitol i zimne masło. Łączymy składniki palcami, tak aby uzyskać konsystencję kruszonki.
Gruszki myjemy, kroimy na połówki i wydrążamy środki. Pędzelkiem smarujemy miejsca rozcięcia gruszek i wydrążenia gniazd nasiennych, po to żeby gruszki nie zrobiły się nam ciemne. Tak przygotowane owoce układamy na blaszce do pieczenia. W miejsca po gniazdach nasiennych dodajemy po ok. 1 łyżeczce marmolady pomarańczowej, a następnie posypujemy je kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st C i pieczemy przez ok. 30-35 minut, do zarumienienia się kruszonki. Wyjmujemy i podajemy jeszcze gorące.
Gruszki przed podaniem można polać roztopioną gorzką czekoladą :)!
Składniki:
* 6 gruszek
* 1/4 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny
Marmolada:
* 1 słodka pomarańcza
* 1 łyżeczka ksylitolu
Kruszonka migdałowa:
* 1/4 szklanki migdałów
* 1/5 szklanki kaszy jaglanej
* 1/5 szklanki ryżu
* 1/5 szklanki siemienia lnianego złocistego, niemielonego
* 30g masła
* 30g ksylitolu
Dekoracja:
* ok. 30-40g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej
Przygotowujemy marmoladę: pomarańczę obieramy ze skórki, pozbywamy się również wszystkich białych skórek - musi nam zostać sam miąższ, który wkładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru soku. Na koniec dodajemy ksylitol, mieszamy, odstawiamy z ognia.
Kruszonka: migdały, kaszę jaglaną, ryż i siemię lniane mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do miseczki. Dodajemy ksylitol i zimne masło. Łączymy składniki palcami, tak aby uzyskać konsystencję kruszonki.
Gruszki myjemy, kroimy na połówki i wydrążamy środki. Pędzelkiem smarujemy miejsca rozcięcia gruszek i wydrążenia gniazd nasiennych, po to żeby gruszki nie zrobiły się nam ciemne. Tak przygotowane owoce układamy na blaszce do pieczenia. W miejsca po gniazdach nasiennych dodajemy po ok. 1 łyżeczce marmolady pomarańczowej, a następnie posypujemy je kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st C i pieczemy przez ok. 30-35 minut, do zarumienienia się kruszonki. Wyjmujemy i podajemy jeszcze gorące.
Gruszki przed podaniem można polać roztopioną gorzką czekoladą :)!
Delicje! Uwielbiam pieczone owoce i to jeden z moich ulubionych deserów :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/