Babeczki z truskawkami, bez glutenu i nabiału

POLECAM! Te babeczki są pyszne i nie masz wyjścia Drogi Czytelniku - musisz ich spróbować :)!


Składniki:
(18-20 sztuk) :
* 200g masła klarowanego
* 4 jajka (rozm. M)
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki mąki ryżowej
* 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* skórka otarta z 1/2 cytryny
* szczypta soli 
* 2-3 garście truskawek (bez szczypułek, umytych, odsączonych i pokrojonych na dość grube plasterki)

Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200st. C

Jajka ucieramy z cukrem (ok. 10 minut). Dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny i łączymy. Następnie wlewamy roztopione masło i dokładnie łączymy za pomocą miksera.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Na wierzchu układamy po 3-4 plasterki truskawek. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez ok. 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka").




Komentarze