Pyszności :)! Kiedyś ciężko było mnie namówić do spróbowania ogórków
małosolnych...jednak dobrze, że czasem zmieniamy zdanie ;). A Wy?
Lubicie:)?
Ogórki myjemy i odsączamy na ściereczce. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Koperek myjemy, a chrzan obieramy. W wodzie rozpuszczamy sól.
Na samym dnie dużego słoja układamy połowę koperku, ogórki, czosnek, chrzan i przyprawy,a na samej górze układamy drugą część koperku. Wszystko zalewamy wodą z solą - musi być jej tyle, żeby zakryła ogórki. Jeśli będziemy miały większy słoik i ogórki będą wypływać to przykrywamy je talerzem i obciążamy np. kładziemy wyszorowany i sparzony kamień.
Ważne: Słoik na ogórki małosolne nie może mieć metalowej porywki, ponieważ kwas, który postaje wchodzi w reakcje z metalem.
Składniki:
* 1kg ogórków gruntowych
* 1 pęczek koperku (najlepiej z "baldachimami")
* 4 ząbki czosnku
* 8 kulek ziela angielskiego
* 4 listki laurowe
* 10 ziarenek gorczycy
* 3 płaskie łyżki soli
* mały kawałek chrzanu (korzenia)
* ok. 1l przegotowanej i ostudzonej wody
Ogórki myjemy i odsączamy na ściereczce. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Koperek myjemy, a chrzan obieramy. W wodzie rozpuszczamy sól.
Na samym dnie dużego słoja układamy połowę koperku, ogórki, czosnek, chrzan i przyprawy,a na samej górze układamy drugą część koperku. Wszystko zalewamy wodą z solą - musi być jej tyle, żeby zakryła ogórki. Jeśli będziemy miały większy słoik i ogórki będą wypływać to przykrywamy je talerzem i obciążamy np. kładziemy wyszorowany i sparzony kamień.
Ważne: Słoik na ogórki małosolne nie może mieć metalowej porywki, ponieważ kwas, który postaje wchodzi w reakcje z metalem.
jak ja tęsknię za małosolnymi i kiszonymi.... a tu po przeprowadzce nie mam możiwości kupna krókich ogórków gruntowych :) aż się zaczynam zastanawiać czy nie wykombinować w jakiś sposób z długich
OdpowiedzUsuń