Ta pomidorówka kryje w sobie zblendowaną paprykę ramiro, a jej smak znakomicie dopełnia imbir... Nie pomyślałam, że wyjdzie tak pysznie :). Sezon na pyszne i pachnące pomidory powoli się kończy, a warto spróbować tej pomidorówki jeszcze z pachnących i soczystych pomidorków <3. Zapraszam :)!
Bulion zagotowujemy. W miedzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy do niego obrane i przekrojone na połówki marchewki oraz korzeń pietruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie - ok. 15-20minut.
Następnie wyjmujemy marchewki i korzeń pietruszki. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, imbirem i psiekaną natka pietruszki.
Podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Składniki:
* 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
* 2 marchewki
* 2 pomidory malinowe, sparzone i obrane ze skóry
* 1 mała pietruszka
* 1 czerwona papryka ramiro
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* 1-2 łyzeczki cukru (dla przełamania kwaśnego smaku)
* 1/4 łyżeczki imbiru
* sól i pieprz, do smaku
Oraz:
* makaron lub ryż, do podania
Bulion zagotowujemy. W miedzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy do niego obrane i przekrojone na połówki marchewki oraz korzeń pietruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie - ok. 15-20minut.
Następnie wyjmujemy marchewki i korzeń pietruszki. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, imbirem i psiekaną natka pietruszki.
Podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz