Zdrowa słodycz <3... Idealna na tą porę roku :).
Ja nadziałam jabłka śliwkami, ale można nadziać świeżymi lub mrożonymi truskawkami, borówkami, jagodami, ... jakieś pomysły ;)?
Lubicie pieczone jabłka?
Piekarnik nagrzać do 200st. C.
Jabłka i śliwki bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Śliwki połówkujemy i wyciągamy pestki. Ścinamy górne części jabłek i wydrążamy łyżeczką ogryzki. W każdym jabłku w miejscu po ogryzku umieszczamy po pół śliwki, rodzynki, posypujemy płatkami migdałowymi, dodajemy jeszcze po odrobinie miodu. Tak przygotowane jabłka posypujemy cynamonem i przykrywamy odciętymi wcześniej częściami jabłek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25min, aż jabłka zrobią się miękkie.
Ja nadziałam jabłka śliwkami, ale można nadziać świeżymi lub mrożonymi truskawkami, borówkami, jagodami, ... jakieś pomysły ;)?
Lubicie pieczone jabłka?
Składniki:
(na 7 porcji)
* 7 sztuk jabłek (twardych i słodkich)
* ok. 4 sztuk śliwek węgierek
* po kilka sztuk rodzynek do każdego jabłka
* ok. 40g płatków migdałowych
* po małej odrobinie miodu - u mnie ok. 1/5 łyżeczki (lub większej jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie)
* cynamon
Piekarnik nagrzać do 200st. C.
Jabłka i śliwki bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Śliwki połówkujemy i wyciągamy pestki. Ścinamy górne części jabłek i wydrążamy łyżeczką ogryzki. W każdym jabłku w miejscu po ogryzku umieszczamy po pół śliwki, rodzynki, posypujemy płatkami migdałowymi, dodajemy jeszcze po odrobinie miodu. Tak przygotowane jabłka posypujemy cynamonem i przykrywamy odciętymi wcześniej częściami jabłek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20-25min, aż jabłka zrobią się miękkie.
Komentarze
Prześlij komentarz