Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zdrowe batony. To szybka przekąska, którą można wsunąć w kieszeń i poratować się nią w chwili mniejszego głodu :).
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, często mieszając, aby nie przypalić.
W między czasie parzymy rodzynki we wrzątku przez ok. 10min, odcedzamy.
Do miski wsypujemy podprażone płatki owsiane, zmielone migdały i rodzynki.
Do małego rondelka wsypujemy maliny, dodajemy miód, kardamon i masło klarowne, podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż masło się roztopi, a maliny, jeśli używamy mrożonych - rozmrożą i puszcza sok, zdejmujemy z ognia i dodajemy do miski. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Blaszke o wymiarach 32cm x 8cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę i równomiernie rozkładamy, wyrównujemy dociskajac masę np. łyżką. Wkładamy do lodówki na 30 min. Wyjmujemy i kroimy na batony.
Batony dłużej wytrzymają, jeśli będziemy je przechowywać w lodówce, ale jak najbardziej nadają się do zabrania na drugie śniadanie do pracy czy przekąskę na wyjazd :).
Składniki (ok. 8 sztuk):
* 190g płatków owsianych, bezglutenowych
* 100g malin, mrożonych lub świeżych
* 100g miodu
* 65g zmielonych migdałów, bez skóry
* 65g masła klarowanego
* 50g rodzynek
* szczypta kardamonu
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, często mieszając, aby nie przypalić.
W między czasie parzymy rodzynki we wrzątku przez ok. 10min, odcedzamy.
Do miski wsypujemy podprażone płatki owsiane, zmielone migdały i rodzynki.
Do małego rondelka wsypujemy maliny, dodajemy miód, kardamon i masło klarowne, podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż masło się roztopi, a maliny, jeśli używamy mrożonych - rozmrożą i puszcza sok, zdejmujemy z ognia i dodajemy do miski. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Blaszke o wymiarach 32cm x 8cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę i równomiernie rozkładamy, wyrównujemy dociskajac masę np. łyżką. Wkładamy do lodówki na 30 min. Wyjmujemy i kroimy na batony.
Batony dłużej wytrzymają, jeśli będziemy je przechowywać w lodówce, ale jak najbardziej nadają się do zabrania na drugie śniadanie do pracy czy przekąskę na wyjazd :).
Komentarze
Prześlij komentarz