Burak:
1 mały burak
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Buraka obieramy i kroimy na cienkie plasterki np. za pomocą obieraczki do warzyw. Plasterki wkładamy do miski, dodajemy ocet, oliwę z oliwek, sól i pieprz, dokładnie łączymy i pozostawiamy w marynacie na 30minut lub dłużej. Takie buraki możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Surówka:
mała główka sałaty rzymskiej lub kilka liści sałaty lodowej, masłowej, może być też rukola
1 duża różyczka kalafiora
2-3 łyżki posiekanych orzechów pekan lub włoskich (wcześniej moczonych przez 8h)
Sałatę kroimy w grubszą kostkę, wrzucamy do miski. Kalafiora kroimy dość drobno, dodajemy do sałaty. Orzechy siekamy, dodajemy. Łączymy z vinegretem.
Vinegret:
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżka oliwa z oliwek
kilka kropli soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Dodatkowo:
gruszka
cynamon
Gruszkę obieramy i kroimy na plasterki.
Na talerzu układamy plasterki marynowanego buraka, na nie wykładamy sałatę z dodatkami, a na samą górę kładziemy gruszkę, posypujemy cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz