Carpaccio z buraka




Carpaccio z buraka z surówką

Burak:

  • 1 mały burak

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz


Buraka obieramy i kroimy na cienkie plasterki np. za pomocą obieraczki do warzyw. Plasterki wkładamy do miski, dodajemy ocet, oliwę z oliwek, sól i pieprz, dokładnie łączymy i pozostawiamy w marynacie na 30minut lub dłużej. Takie buraki możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni.


Surówka:

  • mała główka sałaty rzymskiej lub kilka liści sałaty lodowej, masłowej, może być też rukola

  • 1 duża różyczka kalafiora

  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów pekan lub włoskich (wcześniej moczonych przez 8h)


Sałatę kroimy w grubszą kostkę, wrzucamy do miski. Kalafiora kroimy dość drobno, dodajemy do sałaty. Orzechy siekamy, dodajemy. Łączymy z vinegretem.


Vinegret:

  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy

  • 1 łyżka oliwa z oliwek

  • kilka kropli soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki musztardy

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.


Dodatkowo:

  • gruszka

  • cynamon


Gruszkę obieramy i kroimy na plasterki.


Na talerzu układamy plasterki marynowanego buraka, na nie wykładamy sałatę z dodatkami, a na samą górę kładziemy gruszkę, posypujemy cynamonem.


Komentarze