DESEREK CHIA
Składniki:
- 1,5 łyżki nasion chia
- 1/4 jabłka, dużego, dokładnie umytego
- ok. 40-50ml mleka kokosowego, ciepłego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła migdałowego
- 2 orzechy makadamia, włoskie lub migdały, najlepiej moczone w zimnej wodzie przez min. 8 h
- kilka borówek, malin, porzeczek, truskawek, kiwi - co kto lubi :)
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
Mleko lekko podgrzewamy, nie gotujemy go. Dodajemy cukier kokosowy (jeśli używamy) i rozpuszczamy. Nasiona chia wsypujemy do szklanki, zalewamy mlekiem i zostawiamy na chwilę, żeby napęczniały.
W tym czasie ścieramy jabłko na tarce na dużych oczkach (najlepiej zostawmy je w skórce). Jabłka wykładamy na napęczniałe nasionka, posypujemy cynamonem. Dodajemy ulubione owoce, łyżeczkę masła migdałowego, posypujemy posiekanymi orzechami :).
Proste, prawda :)? A jakie pyszne śniadanie! Choć za przekąskę czy kolację też może służyć;).
Komentarze
Prześlij komentarz