NALEŚNIKI JAGODOWE
Składniki:
- 150g mąki owsianej
- 150g mąki kukurydzianej
- 30g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki babki jajowatej + 90g zimnej wody
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 60g oleju kokosowego, roztopionego
- 600g mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 50g jagód (umytych)
Babkę jajowatą łączymy z wodą i odstawiamy, aby napęczniała.
Jagody dokładnie miksujemy z połową mleka (najlepiej w blenderze kielichowym).
W misce łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy namoczoną babkę jajowatą, olej kokosowy, resztę mleka i masę jagodową :). Dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron.
Ja swoje smażyłam bez tłuszczu.
Z podanego przepisu wyszedł mi taki stosik naleśników jak na zdjęciach :).
Bita śmietana:
- 1 puszka mleka kokosowego, schłodzonego minimum 24h
- 2-3 łyżki erytrytolu
Składniki miksujemy w misce 2-3 minuty, do ubicia masy.
Sos jagodowy:
- 200g jagód, umytych
- 3-5 łyżek cukru kokosowego (zależy jak bardzo słodkie lubisz :) )
Jagody podgrzewamy z cukrem przez ok. 5 minut, a następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Smacznego :)!
Komentarze
Prześlij komentarz