Naleśniki jagodowe


NALEŚNIKI JAGODOWE

 Składniki:

  • 150g mąki owsianej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki babki jajowatej + 90g zimnej wody
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 60g oleju kokosowego, roztopionego 
  • 600g mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 50g jagód (umytych)
Babkę jajowatą łączymy z wodą i odstawiamy, aby napęczniała.
Jagody dokładnie miksujemy z połową mleka (najlepiej w blenderze kielichowym).
W misce łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy namoczoną babkę jajowatą, olej kokosowy, resztę mleka i masę jagodową :). Dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron.
Ja swoje smażyłam bez tłuszczu.

Z podanego przepisu wyszedł mi taki stosik naleśników jak na zdjęciach :).

Bita śmietana:
  • 1 puszka mleka kokosowego, schłodzonego minimum 24h
  • 2-3 łyżki erytrytolu
Składniki miksujemy w misce 2-3 minuty, do ubicia masy.

Sos jagodowy:
  • 200g jagód, umytych
  • 3-5 łyżek cukru kokosowego (zależy jak bardzo słodkie lubisz :) )
Jagody podgrzewamy z cukrem przez ok. 5 minut, a następnie przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Smacznego :)!







Komentarze