Sałatka z tofu z masłem migdałowym

SAŁATKA Z TOFU Z MASŁEM MIGDAŁOWYM

Składniki na 1 porcję:

  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 rzodkiewka
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • 3 plasterki tofu naturalnego

Warzywa myjemy.

Kroimy w kostkę sałatę, paprykę, pomidorki kroimy na połówki, rzodkiewki w ósemki, cebulę w drobną kostkę i tofu - również w kostkę. Wszystko umieszczamy w miseczce.

Sos:
  • 1 łyżeczka masła migdałowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4-1/2 łyżeczki imbiru
  • sól i pieprz, do smaku
Sos: Wszystkie składniki umieszczamy w szklance i dokładnie ze sobą łączymy.

Oraz:
  • czarny sezam do posypania
  • 2 łyżki kiełków jarmużu

Warzywa polewamy sosem, dekorujemy kiełkami i posypujemy sezamem.
Banalne, a jakie pyszne.






Komentarze