SAŁATKA Z TOFU Z MASŁEM MIGDAŁOWYM
Składniki na 1 porcję:
- 2-3 liście sałaty lodowej
- 1/4 czerwonej papryki
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 rzodkiewka
- 2 plasterki czerwonej cebuli
- 3 plasterki tofu naturalnego
Warzywa myjemy.
Kroimy w kostkę sałatę, paprykę, pomidorki kroimy na połówki, rzodkiewki w ósemki, cebulę w drobną kostkę i tofu - również w kostkę. Wszystko umieszczamy w miseczce.
Sos:
- 1 łyżeczka masła migdałowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4-1/2 łyżeczki imbiru
- sól i pieprz, do smaku
Sos: Wszystkie składniki umieszczamy w szklance i dokładnie ze sobą łączymy.
Oraz:
- czarny sezam do posypania
- 2 łyżki kiełków jarmużu
Warzywa polewamy sosem, dekorujemy kiełkami i posypujemy sezamem.
Banalne, a jakie pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz