Kotlety nie tylko super sprawdzą się jako obiad, ale polecam zabrać je z domu na wynos ;) - do pracy, na biwak, na górskie wędrówki. Świetnie sprawdzą się jako zdrowy posiłek.
Kotlety możemy podać tak jak ja z sosem czosnkowym i mizerią lub z ziemniakami i surówką. Same też super smakują!
KOTLETY Z BROKUŁEM
Składniki (ok. 8 sztuk):
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 brokuł
1 surowe jajko
4 jajka ugotowane na twardo
5 łyżek mąki migdałowej
1 łyżka zmielonego, złotego siemienia lnianego
1 łyżka oleju kokosowego
1cm korzenia imbiru, starty na drobnych oczkach
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól i pieprz, do smaku
SOS CZOSNKOWY:
100g nerkowców, moczonych przez ok. 6h
2 ząbki czosnku
70g mleka kokosowego
Sól i pieprz
Oraz:
Kiełki do dekoracji
Kotlety:
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy szczyptę soli i szklimy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia.
Cały brokuł parzymy we wrzątku przez ok. 5 min, wyjmujemy, opłukujemy zimną wodą i ścieramy do miski, na tarce o grubych oczkach. Ścieramy do tego ugotowane jajka. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, mąke migdałową, siemię lniane, olej kokosowy, imbir oraz kmin rzymski, doprawiamy solą i pieprzem. Ręką wyrabiamy masę, aż stanie się kleista i będzie się dało uformować z niej kotleciki.
Formujemy kulki, układamy je na wyłożonej papierem blaszce i lekko spłaszczamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170 st. C przez ok. 40-50 minut.
Sos czosnkowy:
Wszystkie składniki umieszczamy w blendrze i dokładnie miksujemy na gładka masę.
Komentarze
Prześlij komentarz