MAKARON Z POMIDORAMI
Składniki (porcja na 3-4 osoby):
*350g makaronu kukurydzianego, bezglutenowego
* woda
* 1 łyżka soli
* 3 średnie pomidory
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2-3 łyżki oleju
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
* 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
* 1/4 łyżeczki papryki ostrej
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
* sól, do smaku
* garść świeżej bazylii
* ser kozi/wegański (opcjonalnie)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dużą szczyptę soli - szklimy. Następnie dodajemy posiekany na cienki plasterki czosnek. Dodajemy 1 łyżką oleju.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy (poza świeżą bazylią). Smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Dodajemy makaron, wszystko dokładnie łączymy, smażymy razem ok. 2 minut. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem (jeśli trzeba) i świeżą, posiekaną bazylią.
Możemy posypać posiekanym serem kozim/wegańskim.
Komentarze
Prześlij komentarz