Budyń jaglany z karmelizowanym bananem i orzechami, bez glutenu i nabiału

Zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki <3. Zakochajcie się i Wy :)...zapraszam po przepis :).


Składniki: 
1 porcja
* 50g kaszy jaglanej
* 150g mleka kokosowego
* 10g miodu 
* 20g zmielonych wiórek kokosowych
* 50g mleka kokosowego
* 1  banan, mały
* 1 łyżeczka oleju kokosowego
* 1 łyżka miodu
* 2 orzechy włoskie, całe
* 2 łyżeczki powideł śliwkowych

Kasze jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż zacznie wypływać przeźroczysta woda. Kaszę umieszczamy w rondelku, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem, do momentu kiedy kasza wchłonie całe mleko. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy wiórki kokosowe i miód, dokładnie blenujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przekładamy do miseczek.

Na patelni, na małym ogniu rozgrzewamy olej kokosowy i miód. W międzyczasie obieramy ze skórki banana i kroimy go na pół. Kładziemy na rozgrzanej patelni, dodajemy orzechy i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Zdejmujemy i układamy na ugotowanej kaszy. Dodajemy powidła śliwkowe.




Komentarze

  1. Budyń jaglany <3 Ten karmelizowany banan mnie zachwycił. Muszę sobie zrobić takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smak karmelizowanego banana zachwyca :) <3<3... Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu :). Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny :)!

      Usuń

Prześlij komentarz