Ciasteczka ze zmielonych orzeszków ziemnych, bez glutenu i bez nabiału

Ciasteczka są baaardzo proste i szybkie w wykonaniu, czyli idealne wtedy, gdy nie mamy czasu na długie siedzenie w kuchni, a chcemy zjeść coś słodkiego, zdrowego i smacznego :-). Podczas pieczenia cały dom wypełni się cudownym aromatem orzeszków ziemnych...


Składniki:
ok. 16 sztuk
* 200g orzeszków ziemnych niesolonych, zmielonych
* 50g mąki ryżowej
* 50g mąki kukurydzianej
* 2 jajka
* 40g oleju rzepakowego
* 100g ksylitolu / cukru
* 50g gorzkiej czekolady, posiekanej (minimum 60% kakao)
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* szczypta soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą za pomocą łyżki. Lepimy kuleczki trochę większe od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przygniatamy dłonią (należy zostawić między ciasteczkami dość spore odstępy, ponieważ urosną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C i pieczemy 20-25minut. Studzimy na kratce.





Komentarze

  1. uwielbiam zapach pieczonych ciastek:) szczególnie z orzechami:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz