Kruche kokosowe ciasteczka z nadzieniem, bez glutenu i nabiału

Bardzo kruche ciasteczka kokosowe z masą czekoladowo-migdałowo-kokosową, oblane czekoladą. Idealne do porannej kawy ;).



Składniki:
ok. 55-60sztuk 
Ciasteczka:
* 100g mąki ryżowej
* 100g mąki kukurydzianej
* 50g mąki ziemniaczanej
* 50g wiórków kokosowych, zmielonych
* 120g masła klarowanego
* 90g cukru
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (jeśli  potrzeba)

 Nadzienie:
* 50g zmielonych migdałów
* 50g wiórek kokosowych, zmielonych
*  50g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
* 50g mlecznej czekolady lub mlecznej z dodatkiem fistaszków

Polewa:
* 130g czekolady mlecznej
* 100g czekolady gorzkiej

Ciasteczka: Do miski wsypujemy mąki, zmielone wiórki kokosowe, cukier oraz sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Dodajemy jajko, żółtko i szybko zagniatamy ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt suche możemy dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto dzielimy na 2-3 części, partiami rozwałkowujemy na placki o grubości 4-5mm, wykrawamy małe, okrągłe ciasteczka. Układamy je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. :Pieczemy w temp. 180st. C przez ok. 10-13 minut. Wyjmujemy, studzimy na blaszce przez 5 minut i dopiero ściągamy, najlepiej za pomocą łopatki do ciasta (są bardzo kruche), układamy na desce.
Nadzienie: Czekoladę mleczną i gorzką stopić w kąpieli wodnej, dodać zmielone migdały i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Polewa: Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej.
Na każde ciasteczko nakładamy ok. 1/3 łyżeczki nadzienia. Dekorujemy polewą. Ciasteczka można posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi migdałami bez skórki.





Komentarze

  1. Pyszności! Wyglądają bardzo apetycznie i smakowicie :) To ciastka do zrobienia na dzisiaj - bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz