Pizza bezglutenowa z brokułem, pieczarkami i szynką prosciutto

Tak, zdaje sobie sprawę z tego, że mam jednodniowe opóźnienie...że to wczoraj był Dzień Pizzy...ale czy tak przyjemny dzień nie może potrwać dwa dni ;))...?
U mnie oczywiście bezglutenowa wersja pizzy, a jeśli nie dodacie do niej mozzarelli to będzie również bez laktozy.
Bierzcie więc Kochani ten przepis, bo pyszny jest ;P!


Składniki:
Spód:
* 200g mąki ziemniaczanej
* 150g mąki ryżowej
* 250ml ciepłego mleka 3,2%
* 7g drożdży suszonych
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* 1 płaska łyżeczka cukru
* 1 płaska łyżeczka soli

Dodatki:
* 1 pomidor malinowy (bez skórki)
* 1 cebula, pokrojona w kostkę
* 3 ząbki czosnki, starte na tarce na drobnych oczkach
* 1 łyżka oliwy
* 1 płaska łyżeczka cukru
* 1/2  łyżeczki mielonej papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano
* sól i pieprz, do smaku
* 1/2 brokuła
* 5-7 pieczarek
* 4 plasterki szynki prosciutto
* 1 kulka mozzarelli
* świeży tymianek
* mielona papryka słodka

Spód: Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać mikserem przez ok. 5 minut. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 40-50minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować/uformować na kształt koła.
Dodatki: na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, doprawić łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, oraz solą i pieprzem. Wyłożyć na przygotowany spód i  równomiernie rozsmarować.
Brokuła podzielić na małe różyczki i wrzucić do wrzątku osłodzonego 1/2 łyżeczki cukru, gotować ok. 5 minut, przecedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Rozłożyć na pizzy. Całość solimy i pieprzymy.
Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i rozłożyć na pizzy. Następnie dodajemy szynkę prosciutto i porozrywaną na małe kawałeczki mozzarellę. Całość oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryka słodką i świeżym tymiankiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250st. C i od razu zmniejszamy temperaturę do 200st. C. Pieczemy ok. 20 minut. Podajemy gorącą :).








Komentarze