DESEREK CHIA

Składniki:

  • 1,5 łyżki nasion chia
  • 1/4 jabłka, dużego, dokładnie umytego
  • ok. 40-50ml mleka kokosowego, ciepłego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 2 orzechy makadamia, włoskie lub migdały, najlepiej moczone w zimnej wodzie przez min. 8 h
  • kilka borówek, malin, porzeczek, truskawek, kiwi - co kto lubi :)
Opcjonalnie:
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

Mleko lekko podgrzewamy, nie gotujemy go. Dodajemy cukier kokosowy (jeśli używamy) i rozpuszczamy. Nasiona chia wsypujemy do szklanki, zalewamy mlekiem i zostawiamy na chwilę, żeby napęczniały.
W tym czasie ścieramy jabłko na tarce na dużych oczkach (najlepiej zostawmy je w skórce). Jabłka wykładamy na napęczniałe nasionka, posypujemy cynamonem. Dodajemy ulubione owoce, łyżeczkę masła migdałowego, posypujemy posiekanymi orzechami :).
Proste, prawda :)? A jakie pyszne śniadanie! Choć za przekąskę czy kolację też może służyć;).





Komentarze