Kotlety z brokułu

 


Kotlety nie tylko super sprawdzą się jako obiad, ale polecam zabrać je z domu na wynos ;) - do pracy, na biwak, na górskie wędrówki. Świetnie sprawdzą się jako zdrowy posiłek.

Kotlety możemy podać tak jak ja z sosem czosnkowym i mizerią lub z ziemniakami i surówką. Same też super smakują! 


KOTLETY Z BROKUŁEM

Składniki (ok. 8 sztuk):

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 brokuł

1 surowe jajko

4 jajka ugotowane na twardo

5 łyżek mąki migdałowej

1 łyżka zmielonego, złotego siemienia lnianego

1 łyżka oleju kokosowego 

1cm korzenia imbiru, starty na drobnych oczkach

1 łyżeczka kminu rzymskiego

sól i pieprz, do smaku


SOS CZOSNKOWY:

100g nerkowców, moczonych przez ok. 6h

2 ząbki czosnku 

70g mleka kokosowego

Sól i pieprz 


Oraz:

Kiełki do dekoracji


Kotlety:

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy szczyptę soli i szklimy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia.

Cały brokuł parzymy we wrzątku przez ok. 5 min, wyjmujemy, opłukujemy zimną wodą i ścieramy do miski, na tarce o grubych oczkach. Ścieramy do tego ugotowane jajka. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, mąke migdałową, siemię lniane, olej kokosowy, imbir oraz kmin rzymski, doprawiamy solą i pieprzem. Ręką wyrabiamy masę, aż stanie się kleista i będzie się dało uformować z niej kotleciki. 

Formujemy kulki, układamy je na wyłożonej papierem blaszce i lekko spłaszczamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170 st. C przez ok. 40-50 minut.

Sos czosnkowy:

Wszystkie składniki umieszczamy w blendrze i dokładnie miksujemy na gładka masę. 






Komentarze