Makaron z pomidorami


MAKARON Z POMIDORAMI

 Składniki (porcja na 3-4 osoby):

*350g makaronu kukurydzianego, bezglutenowego

* woda

* 1 łyżka soli

* 3 średnie pomidory

* 1 średnia cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2-3 łyżki oleju

* 1 łyżeczka suszonego oregano

* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

* 3/4 łyżeczki słodkiej papryki

* 1/4 łyżeczki papryki ostrej

* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

* sól, do smaku

* garść świeżej bazylii

* ser kozi/wegański (opcjonalnie)


Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dużą szczyptę soli - szklimy. Następnie dodajemy posiekany na cienki plasterki czosnek. Dodajemy 1 łyżką oleju. 

Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy (poza świeżą bazylią). Smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.

Dodajemy makaron, wszystko dokładnie łączymy, smażymy razem ok. 2 minut. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem (jeśli trzeba) i świeżą, posiekaną bazylią. 

Możemy posypać posiekanym serem kozim/wegańskim.





Komentarze